Rezervuar Nedir?

rezervuar-nedir

 

Eski çağlardan günümüze kadar ihtiyaçlar ve ihtiyaçları karşılayacak seçenekler gelişerek değişim göstermektedir. İlerleyen teknoloji beraberinde yeni ihtiyaçları getirdiği gibi mevcut ihtiyaçlara da farklı çözüm yolları sunmaktadır. Tuvalet ihtiyacı da insanların en önemli ihtiyaçlarından biridir. Günümüze gelene kadar bu ihtiyacı karşılamak için çeşitli sistemler geliştirilmiştir. Kullanılan tuvalet sistemleri bugüne kadar değişerek ve gelişerek modernize edilmiştir.

Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan iki tuvalet sistemi vardır. Hela taşının bulunduğu alaturka ve klozetin bulunduğu alafranga tuvalet sistemi. Bunun yanı sıra yine ihtiyaca yönelik olarak bide ve pisuvar gibi modellerde geliştirilmiştir. Tuvaletlerin kendisi kadar eklentileri de zamanla değişiklik göstermiştir. Tuvaletin çalışmasını sağlayan aslında içerisindeki donanım ve mekanizmalardır. Özellikle temiz ve pis su tesisatının çalışmasını sağlayan mekanik sistem, tuvaletin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

Bu mekanizmanın en önemli parçası da rezervuardır. Rezervuar nedir? Rezervuar kelimesi Fransızcadan dilimize geçmiştir. Anlam olarak rezervuar, tuvaletlerde işlem bittikten sonra, klozet, hela taşı ya da pisuvarları temizleme amacıyla kullanılan  su tankıdır. Rezervuar, tuvaletin kendisinden sonra en önemli parçasıdır. Tuvaletlerin hijyenik olması için iyi bir şekilde temizlenmesi gerekir. Bunun için gerekli olan suyu ise tuvalete rezervuar sağlamaktadır.

 

Rezervuar Çeşitleri Nelerdir?

Tuvaletlerin değişim göstermesiyle ona ait parçalarda aynı doğrultuda değişmektedir. Tuvalet sisteminin en önemli parçalarından biri olan rezervuarlarda tuvaletlere göre çeşitlendirilmiştir. Kullanılan tuvalet sisteminin alaturka veya klozet olmasına bağlı olarak kullanılan rezervuar çeşidi de farklı olmaktadır. Farklı altyapılara, klozet ve duvar tiplerine göre uygun rezervuar çeşitleri bulunur. Tuğla ve alçıpan duvarlara monte edilen rezervuarlar ile yerden veya asma klozetler için uygun modeller farklı şekilde tasarlanmaktadır. Temelde üç çeşit rezervuar bulunmaktadır:

·         Asma rezervuar: En eski ve klasik rezervuar çeşididir. Daha çok hela taşının kullanıldığı alaturka tuvaletlerde kullanılır. Bazı klozetler için de asma rezervuar kullanılabilmektedir. Asma rezervuarlar hela taşı veya klozetin üstünde bulunacak şekilde duvara monte edilir. Bir zincir veya ip aracılığıyla su akışı sağlanır. Klozete veya hela taşına bir boruyla bağlıdır. Bunun dışında klozet ve rezervuar birbirinden bağımsızdır. 

·         Klozet üstü rezervuar: Klozetin üst kısmına monte edilerek kullanılan ve klozetle takım halinde olan rezervuardır. Bir nevi rezervuarlı klozet denilebilir. Klozete uyumlu olabilmesi için takım olarak tasarlanır. Rezervuarın üzerinde bulunan düğme ile su akışı sağlanır. Yaygın olarak kullanılan rezervuar çeşididir.

·        Gömme rezervuar: Günümüz modern dünyasında en çok tercih edilen rezervuar çeşidi gömme rezervuardır. Hem kapladığı yerin az olması hem de teknik anlamda daha avantajlı olması sayesinde sıklıkla tercih edilmektedir. Depo ve mekanizmanın duvarın içerisine yerleştirilmesinden dolayı çok az yer kaplar. Ayrıca duvar içerisinde olmasından dolayı daha hijyeniktir. Evlerin yanı sıra alışveriş merkezleri, oteller ve hastanelerde de gömme rezervuar kullanılmaktadır.

 

Rezervuar Özellikleri Nelerdir?

Rezervuar özellikleri rezervuar çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir. Öncelikle dikkat edilecek nokta, hangi çeşit rezervuar kullanılırsa kullanılsın önemli olan kullanılan rezervuarın kalitesidir. Rezervuar ve rezervuar iç takımının üretildiği materyalin kaliteli olması rezervuarın kullanım ömrünü uzatmaktadır. Kırılma ve darbelere karşı alüminyum alaşımlı malzeme kullanılabilir. Daha hijyenik bir banyo için ise seramik materyalli rezervuar kullanılır. Rezervuarlar genellikle plastik veya seramikten üretilmektedir. Rezervuarlardaki suyun akışı klozet sifon mekanizması yardımıyla sağlanır. Rezervuar üzerinde veya yanında bulunan düğme veya kol ile sifon şamandırası çalıştırılır.

 

Rezervuar Ne İşe Yarar?

Rezervuar temel olarak tuvaleti temizlemeye ve tuvaletteki atıkları pis su borularına ulaştırmaya yarayan su boşaltım sistemidir. Rezervuarlar su biriktirmek ve bu suyu boşaltmak için kullanılır. Rezervuarları şamandıra sistemi ile çalışmaktadır. Bu mekanizmanın amacı suyu depolamak, su akışını yönetmek; depolanan suyu boşaltmak, boşalınca tekrar doldurmak ve dolunca tanka su akışını durdurmaktır.

 

Rezervuar Nasıl Çalışır?

Rezervuar, suyun kaldırma kuvveti ile tamamen mekanik olarak çalışan bir tesisat sistemidir. Klozet şamandıra çalışma sistemi şu şekildedir: Tanktaki su yükseldiğinde şamandıranın ucundaki şamandıra suyun kaldırma kuvveti ile birlikte yükselir ve tanka su akışını durdurur. Rezervuarı, tuşa basılarak veya üzerinde bulunan bir zincir veya ip çekilerek etkinleştirildiğinde, bir valf açılır ve suyun tuvalete akmasını sağlar. Tanktaki su azaldığında ise şamandıra indirilir ve tanka su beslemesi geri yüklenir. Bu sirkülasyon tuvalet her kullanıldığında devam eder.

 

Rezervuar Ölçüleri Nelerdir?

Rezervuar ölçüleri, kullanılan rezervuar çeşidine ve tuvalet tipine göre değişiklik göstermektedir. Alaturka tuvalet sisteminde kullanılan asma rezervuar ölçüsü kullanılan alanı daraltmayacak ölçülerde olmalıdır. Yine klozet üstüne takılan rezervuarda klozete uygun boyutta olmalıdır. Her duvara uyan gömme rezervuar ölçüleri ise 12 cm ve 8 cm olarak iki farklı ölçüde olabilmektedir.  

 

Rezervuar Nasıl Takılır?

Rezervuarların kurulumu, alanında uzman tesisatçılar tarafından yapılmalıdır. Yine rezervuarın çeşidine göre rezervuarların nasıl takılacağı belirlenir. Asma rezervuarlar duvara takılırken, klozet üstü olan rezervuarlar ise klozet ile bir bütün olacak şekilde duvara monte edilir. Banyolarda yer kaplamayan ve daha estetik görünüm sağlayan gömme rezervuar nasıl monte edilir? Bu rezervuarların montajı ise görünmeyecek şekilde duvar içine oturtularak sağlanır.

 

Rezervuar Nasıl Açılır?

Rezervuar içerisinde meydana gelen herhangi bir arızada rezervuarı açmak gerekebilir. Peki rezervuar nasıl açılır? Bu iş için öncelikle bozuk olan rezervuarın tamirinde kullanılacak sifon doldurma/boşaltma parçaları gerekmektedir. Suyun hacmini ölçmek için flatör ve tesisatı sökebilmek için İngiliz anahtarı kullanılır. Önce rezervuarın kapağı açılır. Kapağını açmak için sifon başlığı, altındaki bağlantıdan çıkarılır. Rezervuara su dolduran musluk kapatılır. Rezervuar altındaki somunlar çıkartılır. Eski doldurma boşaltma parçaları sökülerek yenileri takılır. İngiliz anahtarı yardımıyla su hortumu bağlanır. Sonra rezervuar yerine yerleştirilerek somunlar takılır. Musluk açılıp rezervuar doldurulur ve rezervuar kapağı kapatılır.

 

Rezervuar Temizliği Nasıl Yapılır?

Tuvaletlerin temizliği kadar rezervuar içlerinin temizliği de önemlidir. Nihayetinde tuvaleti temizleyen su, rezervuardan gelmektedir. Rezervuar kirlendiğinde tuvaleti temizlemek için akıtılacak su da haliyle pis olur. Rezervuarların iç mekanizması su içerisinde olduğundan zamanla pas ve kireç oluşumuna neden olabilir. Özellikle kaliteli materyale sahip olmayan rezervuarlar için kireç ve pas kaçınılmazdır. Bu nedenle rezervuar içleri, belli aralıklarla düzenli bir şekilde temizlenmelidir.

Rezervuar içini temizlemeden önce içerisindeki su tamamen boşaltılmalıdır. Daha sonra sirke veya rezervuara zarar vermeyecek bir deterjan yardımıyla rezervuar içi ve içerisindeki parçalar temizlenir. Temizleme işi bittikten sonra tekrar su doldurulur. Son olarak bir bez yardımıyla rezervuarın dış yüzeyi temizlenir.

 

Rezervuar Kaç Litre Su Alır?

Hela taşı ve klozet rezervuar çeşitlerinde tek seferde kullanılan su miktarı değişebilir. Bunun için kumanda paneli üzerinde biri büyük, biri küçük olmak üzere iki farklı tuş bulunur. Çoğu modelde su çıkış miktarını kullanıcılar kendileri ayarlasa da standart olarak küçük yıkama hacmi 3 litre, büyük yıkama hacmi ise 6 litre olacak şekilde ayarlanır. Rezervuarlarda farklı sifon hacimleri olmakla birlikte genel olarak, 8-10 litre, 6-8 litre, 6-4 litre hacminde su almaktadır. Dünya genelinde su rezervlerinin azalmasından dolayı rezervuar su kapasiteleri de daha az su harcamaya yönelik olarak tasarlanmaktadır.

 

Etiketler: rezervuar, rezervuar çeşitleri, rezervuar özellikleri, rezervuar kullanım alanları
Ekim 31, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR