Vitrifiye Nedir?

vitrifiye-nedir

 

Dünya nüfusu her geçen gün artmaktadır. Bu da beraberinde artan nüfus için yeni yaşam alanları oluşturmayı gerektirmektedir. Bu yaşam alanlarının inşasından da yapı sektörü sorumludur. Yapı sektörünün sorumluluğu sadece yeni yaşam alanları oluşturmaktan ibaret değildir. Aynı zamanda bu yaşam alanlarının konforlu, kullanışlı ve estetik olmasından da sorumlu olmak demektir.

Yapı sektörü ile ilgili birçok kavram artık herkesin ister istemez ilgi alanına girmiş bulunmaktadır. Bu kavramların anlamları ve ne işe yaradığı birçok kişi tarafından bilinir hale gelmiştir. Ev alırken veya ev ile ilgili bir tadilat yaptırılmak istendiğinde ister istemez inşaat sektörü ile ilgilenmek gerekiyor. Özellikle evin en çok kullanılan yerleri olan mutfak, banyo ve tuvalet ile ilgili olanlar daha bilinir durumdadır.

Vitrifiye kavramı da en çok bu alanlarda kullanılmaktadır. Vitrifiye nedir? Vitrifiye, Fransızca kökenli bir kelimedir. Vitrifié sözcüğünden gelmektedir. Kelime olarak bakıldığında “cam haline getirilmiş yani camlaşmış” anlamı taşımaktadır. Banyo, mutfak ve tuvaletlerde sıklıkla kullanılan ve seramik olarak bilinen malzemeler aslında vitrifiyedir. Yani kullanılan seramiğin sırlanmış halidir. Bu sırlama işlemi ile seramik yüzey, cam gibi parlak ve pürüzsüz bir yapı haline getirilir.

Vitrifiye malzemeleri ise kil ve kaolin karışımlı kilden oluşmaktadır. Bu karışım yapıldıktan sonra karışıma daha ince öğütülmüş kuvars ve feldspat minerali de eklenir. Feldspat karışımı akışkanlaştırır ve sertleşmesini sağlar. Kuvars ise seramikteki sırın sağlamlaşmasına yardımcı olur. Vitrifiye, 1200 dereceye kadar ulaşan sıcaklıklara dayanıklılık gösteren bir üründür. Bu sıcaklıklarda vitrifiye ürünler şekillendirilmektedir.

 

Vitrifiye Özellikleri Nelerdir?

Vitrifiyenin kullanım alanlarının geniş olması taşıdığı özelliklerden kaynaklanmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı yapı sektörü için olmazsa olmaz konumdadır. Vitrifiye  ürünlerin özellikleri şu şekildedir:

  • Yapılan sırlama ile kullanılan yüzey parlak ve gözeneksiz bir yapıdadır.
  • Yüzeyde bakteri ve mikrop barındırmaz.
  • Yüzeyin pürüzsüz olmasından dolayı kir tutmaz ve kolay temizlenir.
  • Su emici özelliği olmadığından koku yapmaz.
  • Asit veya deterjana karşı dayanıklıdır.
  • Aşınmaya karşı dayanıklı olmasından dolayı uzun ömürlü kullanılabilir.
  • Sıcaklığa ve ateşe dayanıklı bir yapısı vardır.

 

Vitrifiye Grubu Nedir?

Vitrifiye grubunda kullanılan ürünlere birçok alanda rastlamak mümkündür. Vitrifiye ürünleri ağırlıklı olarak mutfak, banyo ve tuvalet alanındaki kullanımı ile öne çıkan gruptur. Lavabo, klozet, klozet kapağı, duş teknesi,  alaturka tuvaletlerde kullanılan tuvalet taşı, küvet en çok kullanılan vitrifiye grubu içerisinde yer alır.

 

Vitrifiye Çeşitleri Nelerdir?

Vitrifiyenin çeşitleri de kullanım alanlarına göre değişmektedir. Suya dayanıklı olması nedeniyle daha çok banyo, mutfak ve tuvaletlerde vitrifiye ürünleri kullanılmaktadır. Bunlar hemen hemen herkesin her gün düzenli kullandığı ürünlerdir. Mutfakta kullanılan; vitrifiye armatür,  tek veya çift taraflı evye ve batarya olarak kullanılabilir. Banyoda vitrifiye lavabo, küvet, duş tekneleri yer alırken tuvalette kullanılan klozet, klozet kapağı, tuvalet taşı, bide, pisuvar gibi çeşitleri de bulunmaktadır. Bunun gibi seramik kullanılan birçok alanda vitrifiye çeşitleri kullanılmaktadır. Genellikle bej ve beyaz rengin ağırlıklı olarak kullanıldığı vitrifiyelerin yanında farklı renklerde tercih edilmektedir. Gri ve siyah rengin hakim olduğu ev ve ofislerde buna uyumlu olan renklerin olduğu vitrifiyeler de artık sıklıkla kullanılmaktadır.

 

Vitrifiye Nerede Kullanılır?

Günümüz yaşam alanları gelişen teknoloji ile giderek modern ve kolay bir hal almaktadır. Önceleri tuvalet ve banyolar evin içinde bile yer almazken artık odaların içinde kişiye özel banyo ve tuvaletler bulunmaktadır. Teknolojik ürünlerin kullanıldığı bu evlerde mutfak, banyo ve tuvaletlerde özel olarak dizayn edilmektedir. Bu alanlarda kullanılan ürünlerin aynı şekilde kullanışlı ve estetik olmasına özen gösterilmektedir.

Vitrifiye ürünlerin kullanıldığı bu alanlar, her anlamda daha konforlu ve rahat bir kullanıma sahip olmaktadır. Hijyenik ve su geçirmez özellikleri ile suyun etkili olduğu alanlar olan mutfak, banyo ve tuvaletler vitrifiye ürünlerin ilk tercih edildiği alanlar arasındadır. Yapı sektöründeki öneminin yanı sıra sağlık kuruluşlarında hijyenin ön planda tutulmasından dolayı vitrifiye ürünlerin kullanımı daha çok önem kazanmaktadır. Dayanıklı yapısından dolayı uzun süreli kullanım sağlaması da vitrifiye ürünlerini cazip kılmaktadır.

 

Vitrifiye Ne İşe Yarar?

Yüksek ısıda pişirilen ve sertleştirilen vitrifiye ürünler, öncelikle sağlamlığı ve hijyenik olması nedeniyle ön plana çıkmaktadır. Suya ve neme olan dayanıklılığı ile uzun süre kullanım sağlar. Suyu absorbe etmediğinden dolayı herhangi bir koku veya küflenme yapmaz. Gözeneksiz yapısı ile düz ve pürüzsüz bir görünüme sahiptir. Avantajlı kullanımını yanı sıra estetik duruşuyla da dikkat çeken vitriyenin kullanım alanı giderek yaygınlaşmaktadır.

 Vitrifiyenin dayanıklılığı özellikle su hacminin yüksek olduğu alanlarda uzun zamanlı kullanımını sağlar. Yine hijyenik olmasından dolayı tuvalet taşı ve duş teknesi gibi alanlarda rahatlıkla kullanılmasını sağlamıştır. Pürüzsüz yapısı, kolay temizlenmesini sağlarken, bakteri ve mikrop barındırmaması da vitrifiye ürünlerinin sağlıklı olma özelliğine dayanmaktadır.

 

Vitrifiye Seçilirken Nelere Dikkat Edilir?

·         Banyo, mutfak ve tuvaletlerde kullanılan vitrifiyeyi seçerken boyutlara dikkat edilmelidir. Kullanım alanını daraltmayacak ebatta olmalıdır. 

·         Su tesisatından kaynaklı sorunlar oluşturmaması için tesisata uyumlu ölçüdeki ürünler seçilmelidir.

·         Alınan vitrifiye ürünler, herhangi bir soruna karşı mutlaka garantili olmalıdır.

·         Darbelere ve sıcaklıklara karşı dayanıklı olmalıdır.

·         Kullanım alanına uyum sağlayacak nitelikte ve renkte olmalıdır. Kullanışlı olduğu kadar dekoratif bir yapıda olmalıdır.

·         Alınan montaj malzemeler eksiksiz olmalıdır. Montaj işlemi, alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.

·      Ürünün yüzeyinde herhangi bir çatlak, kırık ve çizik olmamalıdır. Ürün alındığında montaj yapılmadan açılıp kontrol edilmelidir.

·         Seçilen vitrifiye ürünüyle diğer yan aksesuarların uyum sağlamalıdır. Vitrifiye bir lavabonun üzerine ona uygun ebatta musluk takılmalıdır. 

·         Kurulum talimatlarına dikkat edilerek montajlanmalıdır.

·         Kurulum yapılırken donduğunda genleşen çimento tarzında ürünler ile ürün montajı yapılmamalıdır.

 

Vitrifiye Nasıl Temizlenir?

  • Mutfak, banyo ve tuvalet gibi alanların temizliğinde mutlaka eldiven kullanılmalıdır.
  • Vitrifiye ürünler dayanıklıdır fakat yine de sert cisimler yüzeyin çizilmesine neden olacağından kesinlikle sert cisimler ile yüzeye müdahale edilmemelidir.
  • Temizleme yapılırken yumuşak dokudaki malzemeler kullanılmalıdır. Mikrofiber temizlik bezleri, plastik fırçalar, pamuklu kumaşlar ve temizlik süngerleri tercih edilmelidir.
  • Dayanıklı yapısından dolayı deterjan olarak her çeşit yüzey temizleyici kullanılabilir. Fakat yine de amonyak ve tuz ruhu gibi fazla aşındırıcı deterjanlar tercih edilmemelidir.
  • Çamaşır suyu kullanırken dikkatli olunmalıdır. Ortamı mutlaka havalandırmak gerekir, mümkünse maske takılmalıdır. Bol su ile durulanmalıdır.
  • Banyo ve tuvaletlerin fayans ve seramiklerin temizliği için sirkede tercih edilebilir.
  • Vitrifiye ürünlerin olduğu ve el girmeyen alanların temizliğini yaparken deterjan püskürterek ve fırça yardımıyla temizlenmelidir.
  • Temizlemeden önce, lavabo, klozet, küvet ve tüm yüzeyleri sıcak su ile ıslatmak da kirlerin yumuşayıp daha kolay temizlenmesini sağlar.
  • Yüzeylerin temizliği belli aralıklarla düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Böylece kirler birikmez ve daha kolay temizlenir. Uzun süre temizlenmeyen ve biriken kirlerin temizliği güçleşir.
  • Kullanılan veya temizlenen bölgelerin kuru tutulması da önemlidir. Kuru tutulan ve temizledikten sonra kurutulan mutfak, banyo ve tuvaletler daha temiz ve parlak kalır.
Etiketler: vitrifiye, vitrifiye çeşitleri, vitrifiye özellikleri, vitrifiye seçimi
Ekim 31, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR